Over Bea van de Hoef

Mijn naam is Bea van de Hoef.

Vanuit het midden van het land geef ik vorm aan mijn praktijk Stap voor stap bij afscheid als persoonlijk begeleider oftewel ritueelbegeleider bij afscheid .

Ik ben getrouwd, moeder van drie volwassen zoons en oma van twee kleinzoons. Samen met mijn partner heb ik dertig jaar een veehouderijbedrijf geleid. Met heel veel voldoening en plezier was ik 19 jaar werkzaam in een huisartsenpraktijk.

Als kind kwam ik al in aanraking met het overlijden van twee neefjes. Op 22-jarige leeftijd moest ik, na een ziekbed van een half jaar, afscheid nemen van mijn moeder. Op jonge leeftijd leerde dit mij iets over sterven en over verdriet, over omgaan met verlies. Ik kreeg het vertrouwen mee dat tranen worden gedroogd, niet voor altijd maar altijd weer.

In mijn veertig jaar ervaring als kerkorganist heb ik heel veel uitvaarten mogen begeleiden. En binnen mijn werk in de huisartsenpraktijk speelde ziekte, gezondheid en overlijden ook een grote rol. De afgelopen jaren voelde ik steeds meer de behoefte dat ik me wilde richten op afscheid, verlies, gemis, op uitvaarten. Ongeacht religie of traditie. Om op heel persoonlijke wijze, vanuit mededogen en oprechte interesse in de ander, mensen nabij te zijn in deze kwetsbare periode rond overlijden.

Opleiding Ritueel begeleiden bij afscheid

Na een twee-jarige training stervens- en rouwbegeleiding heb ik de post-HBO-opleiding Ritueel begeleiden bij afscheid bij Het Moment gevolgd. Ik ben aangesloten bij de Landelijke Beroepsvereniging van Ritueelbegeleiders (LBvR). De LBvR heeft een voorlichtingsfilm geïntroduceerd met als titel ‘Een ritueelbegeleider, wat is dat eigenlijk?’ U kunt deze video bekijken door op bijgaande afbeelding te klikken.

Door rechtsonder op het vierkantje te drukken kunt u de video op het volledige scherm bekijken.

Dementievriendelijke uitvaarten

Sinds 2019 ben ik gecertificeerd ritueelbegeleider voor dementievriendelijke uitvaarten. Voor een goed afscheid is het belangrijk dat álle naasten betrokken zijn. Luisterend naar de wensen en zorgen van familieleden zoek ik naar werkzame mogelijkheden om een mens met dementie persoonlijk afscheid te laten nemen van een dierbare, wanneer en waar dan ook.

Een goede samenwerking

Waar de uitvaartverzorger er is voor de organisatie van de uitvaart zoals de kist, koffie en kaarten, zo verzorg ik een passend, persoonlijk afscheid met en voor u. In goede onderlinge afstemming vullen we elkaars werkgebied aan.

Neem voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek gerust contact met mij op via 06-52071013 of info@stapvoorstapbijafscheid.nl