Naderend einde

Hoe bereidt u zich voor op het afscheid?

Soms weet u concreet dat uw einde nadert, op wat langere termijn of binnen afzienbare tijd. Het rouwen en afscheid nemen begint al wanneer u zo ernstig ziek bent.
Zowel u als uw familie moet leren leven met verlies van bepaalde verwachtingen.
U maakt op dezelfde tijd een rouwproces door. U moet geleidelijk afscheid nemen van gezondheid en uiteindelijk van het leven. Uw familieleden moeten afscheid nemen van het samenleven en zich voorbereiden op alleen verder gaan.

Stervensbegeleiding

Hierbij stilstaan, terugzien op uw leven, nadenken over de dood kan helpend zijn in dit proces van afscheid nemen. U en uw familie kunnen in deze periode een beroep op mij doen, op mijn steun en bemoediging. Aandachtspunten in mijn begeleiding zijn openheid, zonder oordeel, respectvol, luisteren, meebewegen, verstilling en verbinding.

Afscheid nemen doe je samen

Het kan rust geven om voor het overlijden een inbreng te hebben in uw eigen afscheidsdienst. Ook voor uw naasten heeft het meerwaarde om bij leven al te overwegen wat voor hen in het afscheid centraal staat. Zo kunt u in verbondenheid met elkaar kracht opdoen voor de laatste dagen.